Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Το μολυσμένο ποτάμι

Γεια σας φίλοι μου
Η χθεσινή ημέρα ήταν η "Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης"
Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελι το 1969, σε ένα συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο (βικιπαίδεια).
Η σημερινή ημέρα είναι η "Παγκόσμια ημέρα βιβλίου" που καθιέρωσε η UNESCO για να τιμήσει τους δύο μεγάλους συγγραφείς τον Ισπανό Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και τον Άγγλο Γουίλιαμ Σαίξπηρ, που πέθαναν στις 23 Απριλίου 1616.
Έτσι σήμερα αναρτώ  ένα παραμυθάκι που είχα γράψει παλιότερα και αναφέρεται στην μόλυνση που ασυνείδητα προκαλούμε στο περιβάλλον.

Το μολυσμένο ποτάμι
Το ζαρκάδι ξύπνησε και τεντώθηκε για να ξεμουδιάσει. Η αλήθεια είναι πως πονούσε λίγο το κορμί του, ύστερα από την μάχη που είχε  δώσει την προηγούμενη μέρα με ένα άλλο ζαρκάδι, για τα μάτια μιας όμορφης ζαρκαδούλας.

Κατευθύνθηκε αργά προς το ποτάμι τσιμπολογώντας από δω και από κει  λίγο τρυφερό χορτάρι και μερικά κλαδάκια από τα δέντρα.
Φτάνοντας στο ποτάμι καθώς έσκυψε να πιει νερό πισωπάτησε τρομαγμένο. Το νερό είχε ένα περίεργο καφετί χρώμα, κάτι σαν γλάσο σοκολάτας, με τη διαφορά ότι αυτό μύριζε απαίσια…Φοβήθηκε να το δοκιμάσει.

Προχώρησε προς τα πάνω παράλληλα με την όχθη του ποταμού για  να δει τι προκαλούσε την μόλυνση. Στο δρόμο του συναντούσε και άλλα ζώα, ανήσυχα και κείνα για το νερό στο ποτάμι. Κανένα όμως δεν ήξερε τι συμβαίνει. Έτσι ακολούθησαν το ζαρκάδι για να μάθουν.
Καμιά εκατοπενηνταριά μέτρα πιο πάνω βρέθηκαν σε ένα χωματόδρομο και είδαν ένα μεγάλο βυτιοφόρο, με μια τεράστια κούπα ζωγραφισμένη στα πλάγια του, να φεύγει και να χάνεται πίσω από τα πανύψηλα δέντρα του δάσους…
-Λες αυτό να είναι η αιτία της μόλυνσης; αναρωτήθηκε το ζαρκάδι.
Τα περισσότερα  ζώα που  ακολουθούσαν το ζαρκάδι, δίψασαν και έφυγαν για να βρουν καθαρό νερό. Το ζαρκάδι όμως έμεινε εκεί και παραφύλαγε.
Δεν πέρασε πολλή ώρα και να σου ήρθε ένα δεύτερο βυτιοφόρο, με την ίδια κούπα ζωγραφισμένη πάνω του. Σταμάτησε στην όχθη του ποταμού και κατέβηκε ένας άντρας. Πήγε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, άνοιξε μία στρόφιγγα  και αμέσως το καφέ υγρό με την απαίσια μυρωδιά χύθηκε στο ποτάμι.

Το ζαρκάδι  πήρε φόρα και του όρμησε με τα κέρατά του. Ο άντρας όμως το είδε εγκαίρως και χώθηκε στο αυτοκίνητο. Όταν άδειασε όλο το περιεχόμενο του βυτίου του έφυγε…
Το ζαρκάδι τότε έτρεξε να ειδοποιήσει τα άλλα ζώα πως είχε βρει την αιτία του κακού. Φτάνοντας εκεί, έμαθε πως δύο φίλοι του που είχαν δοκιμάσει το νερό του ποταμού είχαν αρρωστήσει, ενώ τώρα αρκετά νεκρά ψάρια  επέπλεαν ψόφια στο νερό.

Το επόμενο πρωί, όταν ήρθε άλλο ένα βυτιοφόρο για να αδειάσει το μολυσμένο υγρό, το ζαρκάδι με ένα φίλο του ήταν εκεί. Μόλις άδειασε το περιεχόμενο του στο ποτάμι και έβαλε μπρος να φύγει,  το ακολούθησαν.

Έτρεχαν πίσω από το αυτοκίνητο σαν τον άνεμο και μετά από μισή ώρα το αυτοκίνητο σταμάτησε μπροστά από ένα εργοστάσιο, που στην στέγη του είχε μία τεράστια κούπα, όπως αυτή που ήταν ζωγραφισμένη στα αυτοκίνητα.

Κατάλαβαν πως είχαν βρει την πηγή της μόλυνσης.
-Τρέξε, είπε το ζαρκάδι, στο φίλο του να ειδοποιήσεις όλα τα ζώα του δάσους να έρθουν εδώ, για να περικυκλώσουμε το εργοστάσιο, ώστε να μην μπορέσει να βγει κανένα άλλο βυτιοφόρο.
Μέχρι το μεσημέρι ο χώρος γύρω από το εργοστάσιο είχε γεμίσει από εκατοντάδες ζώα.
Αρκετοί άνθρωποι που περνούσαν από εκεί αναρωτήθηκαν τι συμβαίνει. Τα δελτία ειδήσεων άρχισαν να μεταδίδουν το γεγονός. Μετά από λίγο ήρθαν και φιλοζωικές οργανώσεις.
Το ζαρκάδι τους πλησίασε και τους έδωσε να καταλάβουν πως έπρεπε να το ακολουθήσουν. Τους οδήγησε στο ποτάμι και εκεί εκείνοι είδαν το μολυσμένο νερό. Αμέσως κατάλαβαν πως η αιτία της μόλυνσης ήταν το εργοστάσιο και έκαναν μήνυση στους υπευθύνους. Οδηγήθηκαν στα δικαστήρια .
Η αυστηρή ποινή που τους υπέβαλαν έπεσε σαν…κεραμίδα στο κεφάλι τους!
(Όλες οι φωτογραφίες είναι από το internet)

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που πάντα περνάτε από αυτόν εδώ τον χώρο και μου αφήνετε τα πολύ όμορφα σχόλιά σας, την καλημέρα σας και την αγάπη σας.
Να είστε όλοι καλά.
Φιλάκια!


24 σχόλια:

  1. Όμορφο παραμύθι και στην πράξη ένα μεγάλο αφιέρωμα για την Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης!
    Μακάρι και στην πραγματικότητα οι ποινές να έπεφταν σαν κεραμίδες στα κεφάλια των υπεύθυνων για τέτοιες οικολογικές καταστροφές! :(
    Να έχεις μια όμορφη μέρα! Τα φιλιά μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί όμορφα που θα ήταν, αν το όλο θέμα της καταστροφής ήταν μόνο μέσα στο παραμύθι σου κ' το θέμα της τιμωρίας ήταν κ' στη πραγματική ζωή...
    Αμφιβάλλω αν κάποτε αλλάξουν τα πράγματα...
    Κι εμείς τί κάνουμε? Θυμόμαστε τέτοια περιστατικά, μια-δυο φορές το χρόνο...
    Δυστυχώς...
    Αν δεν συνειδητοποιήσουμε γρήγορα, τί τραγικές συνθήκες έχουμε ήδη δημιουργήσει, δεν νομίζω να υπάρχει γυρισμός...
    Φιλιά!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρασες ένα πολύ ωραίο μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα Γης... Αν τα ζώα μπορούσαν να μιλήσουν πολλά θα αποφεύγονταν... Βέβαια στο χέρι μας είναι να προστατεύσουμε και να σεβόμαστε την Γη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ όμορφο το παραμύθι που έγραψες Ελενίτσα μου...
    Θα ήταν ωραίο αν αυτό μπορούσε να γίνει και στην πραγματικότητα..
    Σε φιλώ γλυκά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελένη με το παραμύθι σου τίμησες τη μέρα της γης,που απεγνωσμένα ζητάει βοήθεια και που με κάθε τρόπο πληγώνουμε!
    Κάθε ενέργεια εναντίον της στρέφεται άμεσα σε μας τους ίδιους και η τιμωρία πρέπει να είναι μεγάλη.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όμορφο το παραμύθι και μακάρι να μην ήταν παραμύθι αλλά αλήθεια!!!!!Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο παραμύθι έγραψες, Ελένη μου!! Μπράβο! Τίμησες την ημέρα και έδωσες ένα σωστό μήνυμα. Τι να κάνει το καημένο το ζαρκαδάκι, είδε κι αποείδε με εμάς τους (αγρι)ανθρώπους... Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυ όμορφο παραμύθι Ελένη μου!!Επίκαιρο για την Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης!Καλή εβδομάδα!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελένη μου, πολύ ωραίο παραμύθι, με δυνατό μήνυμα!!!
    Αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, η φύση θα στραφεί εναντίον μας!!!
    Φιλιά πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το παραμύθι σου είναι ότι πρέπει για να δίνει οικολογικά μηνύματα στα παιδιά...
    Σου εύχομαι να γράψεις πολλά και να τα εκδόσεις κάποια μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελένη.. μου.. τι ωραίο.. ωραία και η φώτο του μπλογκ... εντυπωσιακή!!
    Ωραίο και η οικολογική ιστορία σου.. Ελπίζω να ανοιξουμε τα μάτια... γιατί δεν πάμε καλά!!! νάσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελένη αξίζεις όλα τα όμορφα σχόλια της γειτονιάς για τις όμορφες, απαλές,διδακτικές ιστορίες σου.Η σημερινή σου ιστορία με οικολογική συνείδηση αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργούν οι ασυνείδητοι του πλανήτη.... Φιλάκια πολλά και καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελένη μου διάβασα το ωραίο παραμύθι σου με το διπλό μήνυμα που μεταφέρει . Δεν είναι ευχάριστο παραμύθι παρά μόνον η ζοφερή πραγματικότητα . Κανένας δεν νοιάζεται για το περιβάλλον και αυτό είναι αποκαρδιωτικό για την φύση , τα ζώα , τους ανθρώπους. Το δεύτερο μήνυμα ηχηρό και αυτό , αν τα ζώα είχαν μιλιά!
    Καλό ξημέρωμα Ελένη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα..πάντα μου αρέσουν τα παραμύθια σου, η γραφή σου..ωραίο κι αυτό το παραμύθι σου όπως και το νόημα του..Μπράβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγχαρητήρια για το blog σας ενδιαφέρουσα θεματολογία!
    Γραφτήκαμε.
    Σας περιμένουμε και στο δικό μας.
    http://chicates.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ όμορφο το αφιέρωμά σου, Ελένη μου! Η φύση υποφέρει, αλλά δυστυχώς πολλοί αδιαφορούν και λίγοι νοιάζονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχο και διδακτικό το παραμυθάκι σου αγαπητή μου Ελένη.
    Μακάρι κάποτε ο άνθρωπος, να καταφέρει να σταματήσει το κακό που κάνει στη μάνα γη.
    Νάσαι π΄ντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ελένη μου γλυκούλα, τέλεια όλα!! Η ιστοριούλα σου, τα έργα σου καταπληκτικά όλα!!!Μπράβο σου!! Την καρδιά μου έκλεψε το καδράκι σου με την πεταλούδα και τα λευκά λουλουδάκια με ροζ πέρλες στο κέντρο!! Και όλα τα άλλα σου πανέμορφα!!Μπράβο σου και πάλι!! Φιλάκια πολλά και καλές γιορτές γλυκούλα μου!!Να περάσετε υπέροχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ελενάκι, μας έδωσες άλλη μια ιστορία γεμάτη αλήθειες και μας γέμισες προβληματισμούς που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να έχουμε!!!! Σου εύχομαι ένα όμορφο ΣΚ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όμορφη ιστορία!Κι η κεραμίδα(αν ήταν κεραμίδα) θα ΄ταν τέλεια χωρίς φυλακίσεις, πρόστιμα, χρήματα και τα σχετικά, γιατί από τέτοια αυτοί οι ασυνείδητοι έχουν ένα σωρό και δεν καταλαβαίνουν.Όταν όμως διψούν και τους δίνουν σε γνώση τους να πίνουν απ΄ αυτό το νερό, τότε θα τους τσούξει!
    Χαίρομαι που βρήκα τον ενδιαφέροντα κι όμορφο χώρο σου!Να ΄σαι καλά!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα Ελένη!!
    Η διαίσθησή μου για σένα, δε με διέψευσε. Είσαι πραγματικά ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Φαίνεται μέσα από το όμορφο οικολογικό παραμύθι σου. Μου άρεσε πολύ!!!
    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατόβραδο, και μια ακόμη πιο όμορφη Κυριακή!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλοί μου φίλοι παλιοί και νέοι συγνώμη που δεν έχω απαντήσει στα τόσο όμορφα μηνύματα σας, αλλά λόγω υποχρεώσεων δεν πρόλαβα.
    Σας ευχαριστώ όλους!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Υπέροχη η ιστορία σου και με πολύ ωράιο μήνυμα!!!Μου άρεσε πάρα πολύ!!!Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ όμορφο το παραμύθι σου!!!Τέτοια παραμύθια πρέπει να ακουνε τα παιδια για να ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον!
    Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή