Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Κοινωνική αλυσίδα: "Εσύ γνωρίζεις τι είναι το σίσα;"

Πριν από λίγες ημέρες διάβασα μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο φιλικό blog της

petra  για ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και επειδή και εμένα με προβληματίζουν

όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τα παιδιά μας,

σας παραθέτω την ανάρτηση της Πέτρας όπως ακριβώς την έγραψε, για ενημέρωση,

προβληματισμό και όχι μόνο...



ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΤΟΥ ΔΝΤ: το 2001 αποσύρθηκαν από την εγχώρια αγορά -που έτσι κι αλλιώς ήταν παράνομα- η μαριχουάνα και η κοκαϊνη και γέμισαν οι δρόμοι με το ναρκωτικό Πάκο. Χαρακτηριστικό του; Η πολύ χαμηλή τιμή πώλησης, με αποτέλεσμα την εύκολη πρόσβαση και προμήθεια, από άτομα με χαμηλό -έως ανύπαρκτο- εισόδημα ... Ο Βάλβο Φερράρι, Διευθυντής Λειτουργίας της Κοινωνικής Βοήθειας Κατά των Εθισμών, του Δήμου του Μπουένος Άϊρες, αναφέρει: "Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, πως έπρεπε να εξολοθρευτεί μια ολόκληρη γενιά εφήβων και νέων, που δεν θα είχε δουλειά, δεν θα είχε θέση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, δεν θα είχε δυνατότητες να ενταχθεί με κανέναν τρόπο, με τον οποίο οι γενιές καταλαμβάνουν τον χώρο τους στην κοινωνία. Και επιπλέον, δεν έπρεπε να είναι παρούσες για να αντιμετωπίσουν και να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους, απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές εξουσίες..." Από το 2001 μέχρι το 2005, η χρήση του "ΠΑΚΟ" στην Αργεντινή, σημείωσε αύξηση 200%!... 

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΔΝΤ: το 2011 πέρασε τα ελληνικά σύνορα το ναρκωτικό Σίσα. Ή αλλιώς κοκαΐνη των φτωχών". Χαρακτηριστικό του; Η πολύ χαμηλή τιμή πώλησης -μόλις 2-3 ευρώ η δόση!- με αποτέλεσμα την εύκολη πρόσβαση και προμήθεια, από άτομα με πολύ χαμηλό -έως ανύπαρκτο- εισόδημα... Το παραισθησιογόνο ναρκωτικό "σίσα", που λαμβάνεται με ενδοφλέβια χρήση, δημιουργείται σε αυτοσχέδια εργαστήρια, σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας -και όχι μόνο- και  χαρακτηρίζεται ως άκρως επικίνδυνη ουσία, αφού είναι πολύ τοξική και περιέχει μεταξύ άλλων, χημικές ουσίες αλλά και υγρά μπαταρίας αυτοκινήτων ή χλωρίνη! Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, οι χρήστες του ναρκωτικού σίσα γερνούν σε διάστημα έξι μηνών! Τις ζημιές που προκαλεί στον οργανισμό η 20ετής χρήση ηρωίνης, το σίσα τις προκαλεί σε ελάχιστο διάστημα. Αρχικά το πρόσωπο και ολόκληρο το σώμα του χρήστη γεμίζει πληγές, η απώλεια βάρους είναι άμεση, τα όργανα του σώματος καταστρέφονται από τα χημικά, το δέρμα γεμίζει ρυτίδες, τα δόντια σαπίζουν, ενώ "καίγεται" το λίπος στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα άτομα 25-30 χρονών, να μοιάζουν αποστεωμένοι, ετοιμοθάνατοι, κάτι σαν ζόμπυ... Προκαλεί γρήγορη ευφορία, σεξουαλική υπερδιέγερση, ψευδαίσθηση διαύγειας και αϋπνία. Οι παρενέργειες στη συνέχεια, είναι ταχυκαρδία, ξηροστομία, νευρικότητα, ναυτία και ανορεξία και μακροχρόνια πονοκέφαλος, κατάθλιψη και αυτοκτονική συμπεριφορά. Βλάβες προκαλούνται στο αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, πεπτικό σύστημα και σχεδόν στο σύνολο των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Η φτώχεια εισβάλλει στα σπίτια μας και υφαρπάζει τις ζωές μας σαν ορμητικός χείμαρρος. Εμείς, η οικογένειαοφείλουμε να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές... Να αφουγκραζόμαστε τα παιδιά μας. Τα ναρκωτικά είναι θάνατος κι εκεί έξω παραμονεύουν τόσα πολλά κορά-
κια, που διψούν για αίμα, χρήμα και παιδικές ψυχές... Να μιλάμε με τα παιδιά μας για όλα και να μην διστάζουμε να τους εξηγούμε όλους τους κινδύνους. Αφού δεν μπορέσαμε εμείς, ως γενιά, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα πολλών ετών, ας μην γίνουν τα παιδιά μας τα θύματα της λαίλαπας του ΔΝΤ, της Γερμανίας και λοιπών κορακίων. Τώρα που τα παιδιά μας βάλλονται από παντού και τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, βουλιάζουνε στη δίνη, τα παιδιά μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και καταρρέει ο κόσμος τους. Εκεί που μπορούν πραγματικά να σταθούν και να παρηγορηθούν, είναι η οικογενειακή εστίαΚι όποτε νομίζουν πως μας χρειάζονται, αλλά και όποτε δεν το νομίζουν, οι γονείς πρέπει να είμαστε εκεί, πίσω από τις κλειστές τους πόρτες, πίσω από το Διαδίκτυο, πίσω από τις ανησυχίες τους, πίσω από τους φόβους τους, πίσω από το δάκρυ τους, πίσω από το βήμα τους. Παντού. Η Αργεντινή μπορεί να φαντάζει -και να είναι -χιλιομετρικά- πολύ μακριά, αλλά οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα κοράκια, είναι παντού οι ίδιες! Και τώρα στοχεύουν στις ζωές των δικών μας παιδιών. Να τα γονατίσουν, να τα καταστρέψουν, να τα διαλύσουν, για να μην επαναστατήσουν ποτέ και να μην αντιδράσουν, ενάντια στα νοσηρά σχέδια της εκάστοτε εγχώριας πολιτικής μαφίας... Τα παιδιά μας, ας μην τους τα χαρίσουμε ρε!

Μαζί με την φωνή της Πέτρας ενώνω και την δική μου:
Μην τους χαρίσουμε τα παιδιά μας!

13 σχόλια:

  1. δεν έτυχε να διαβάσω το άρθρο της Πετρούλας, χαίρομαι όμως για το repost που έκανες Ελένη!!! Δεν πρέπει να χαριζόμαστε σε κανέναν!!!!!! εννοείται αυτό και μακάρι να βρουν όλοι μπόλικη δύναμη μέσα τους και να μη φτάσουν ποτέ μα ποτέ σε τετοιες ακρότητες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι μπορεί να προσθέσει κανείς σε όλα αυτά; Δε χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο. Τα παιδιά και τα μάτια μας, οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά οι προτεραιότητα πρέπει να δίνεται σ' αυτά.
    Ευχαριστούμε ποτ\υ το μοιράστηκες μαζί μας Ελένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν το είχα διαβάσει Ελένη μου!!!!
    Καλά έκανες και το κοινοποίησες κι εσύ!!!
    Τίποτε δε γίνετε τυχαία, παρα μόνο αργά και μεθοδικά!!!!
    Χρειαζόμαστε πολύ δύναμη εμείς και τα παιδιά μας να κρατηθούμαι!!!!!
    Ας το προσπαθήσουμαι με κάθε τρόπο!!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελένη μου καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ για την αναδημοσίευση αυτού του συγκεκριμένου θέματος, που το θεωρώ από τα σοβαρότερα (αν όχι το πιο σοβαρό). Κάνουμε ο,τι μπορούμε, αν μη τι άλλο, για ενημέρωση ο ένας του άλλου. Καλό σ/κ και πολλά γλυκά φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα Ελενη μου και εγω το διαβασα και στενοχωρηθηκα πραγματικα , πού παει αυτος ο κοσμος , τοσο στραβο δρομο εχουμε παρει!! να εισαι καλα ευχομαι , φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλημέρα Ελένη μου!
    Πρώτη φορά τό ακούω!
    Τί έχουν ακόμα νά δούν τά μάτια μας!
    Καλά έκανες και το κοινοποίησες!
    Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το είχα διαβάσει, αγαπητή μου Ελένη στο μπλογκ της Πετρούλας και ειλικρινά με προβλημάτισε.
    Έκαμες πολύ καλά που το αναδημοσίευσες. Απαραίτητη η ενημέρωση όλων μας.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μακριά από όλο τον κόσμο αυτά τα ριμάδια είναι καταστροφικά!
    Πολλά φιλιά και τα μάτια μας ανοιχτά πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν το ήξερα Ελένη μου και προβληματίστηκα κι εγώ. Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε. Καλή εβδομάδα, φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έτυχε να το διαβάσω στην Πέτρα και μπράβο σου για την αναδημοσίευση!Δεν είχα ακούσει τίποτα για το συγκεκριμένο ναρκωτικό και η έλλειψη ενημέρωσης σε τέτοια θέματα μπορεί να είναι και εγκληματική.Ας το διακινήσουμε όπως μπορεί ο καθένας μας σε γονείς και παιδιά! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το είχα διαβάσει κι εγώ Ελένη μου!! Και πολύ καλά έκανες την αναδημοσίευση!!
    Μακάρι η ενημέρωση να πιάνει πάντα τόπο!!
    Φιλάκια γλυκειά μου και καλή βδομάδα να χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ακούμε για το σίσα εδώ και χρόνια αλλά απ'ότι βλέπω στα σχόλια, δεν είναι όλοι ενημερωμένοι.
    Καλά έκανες Ελένη μου και αναδημοσίευσες την ανάρτηση της Πέτρας. Όσοι έχουν παιδιά πρέπει να επαγρυπνούν και να τα ενημερώνουν.
    Φιλάκια και καλό σου βράδυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ούτε κι εγώ το είχα διαβάσει !!! Να'σαι καλά, Ελένη μου που το αναδημοσίσευσες !!!
    Ενημερωτική ανάρτηση !!! Τα μάτια μας και τα αυτιά μας πρέπει να τα έχουμε ορθάνοιχτα και να αφήνουμε όλες τις ασχήμιες μακριά από τα παιδιά !!! Φιλια και καλό Σαββατοκύριακο να'χεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή