Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

Ένας σκανδαλιάρης θεός

εικόνα από το internet

Ένα μαύρο σύννεφο απλώθηκε στο ουρανό και κρεμόταν σαν πολυέλαιος πάνω από  την πόλη του Άργους.
Ο κόσμος έτρεξε να κλειστεί στα σπίτια του. Ο Δίας σκέφτηκαν πάλι έχει τα μπουρίνια του  και θα ξεσπάσει πάνω μας.
Και πράγματι τα μαντάτα που του έφερε ο Ερμής δεν ήταν καθόλου καλά. Ο Δίας αυτή τη φορά είχε βάλει στο μάτι την Δανάη, την κόρη του βασιλιά του Άργους Ακρίσιου και ήθελε να την κάνει δική του. Όμως  ο πατέρας της την είχε φυλακίσει σε ένα υπόγειο για να μην έρθει σε επαφή με κανέναν,  γιατί ένας χρησμός που είχε λάβει από το μαντείο έλεγε πως θα τον σκότωνε το παιδί που θα γεννούσε η κόρη του.
Κλεισμένος τώρα στο παλάτι του ο Δίας έβραζε από τον θυμό του  και πετούσε ότι αγγείο έβρισκε μπροστά του πάνω στον Ερμή, από  κρατήρες μέχρι κύλικες και από κάνθαρους μέχρι αμφορείς. Ευτυχώς που ο Ερμής είχε στα πόδια του φτερά και όχι μόνο δεν του ήρθαν κατακούτελα, αλλά  έσωσε τα περισσότερα από αυτά πιάνοντάς τα. Όταν μάλιστα του εκσφενδόνισε ένα λύδιον που είχε μέσα το μύρο της  η Ήρα, τσακίστηκε για να το πιάσει, γιατί αν έσπαγε ποιος την άκουγε μετά και εκείνη.
Όταν τελείωσε με τα αγγεία άρχισε να ρίχνει κεραυνούς που διαπερνούσαν τα σύννεφα και έπεφταν πάνω στους  ανθρώπους. Ο φόβος πια τους είχε κυριεύσει και άρχισαν να κάνουν θυσίες στην θεά Εστία για να προστατεύσει τους ίδιους και τα σπίτια τους.
«Εσύ φταις!»  έλεγε στον Ερμή ο Δίας κάθε λίγο και λιγάκι, που είσαι ανάδρομος αυτές τις μέρες. Μάταια ο καημένος ο Ερμής προσπαθούσε να τον καλμάρει.
«Γιατί δεν μεταμορφώνεσαι και αυτή τη φορά Νεφεληγερέτη μου, όπως έχεις κάνει τόσες και τόσες φορές», του έλεγε ο Ερμής.
«Να μεταμορφωθώ… αλλά σε τι; Εκεί στο υπόγειο που είναι  μόνο τρωκτικά μπαίνουν και εγώ κοτζάμ θεός να μεταμορφωθώ σε τρωκτικό; Ποτέ!
«Αν κυλούσες σαν νερό;» τόλμησε να πει ο Ερμής.
«Σαν νερό, δεν είναι κακή ιδέα… αυτό είναι! θα μεταμορφωθώ σε βροχή και μάλιστα σε χρυσή βροχή!»
 Αυτά είπε και έτρεξε να ετοιμαστεί αφήνοντας πλέον τον Ερμή να τακτοποιεί τα πράγματα στη θέση τους πριν η Ήρα καταλάβει ότι και πάλι ο Δίας θα της τα φορέσει.
Όταν γύρισε ο Δίας μετά από ώρες ευχαριστημένος κατευθύνθηκε προς το ιδιαίτερο διαμέρισμά του εκεί όπου μόνο αυτός έμπαινε και αφού πήρε μια κιμωλία έγραψε στον πίνακα των κατακτήσεων του και το όνομα της Δανάης. Ξάπλωσε σε ένα ανάκλιντρο, έβαλε νέκταρ σε έναν κάνθαρο και το ήπιε με ευχαρίστηση.
Ο ουρανός ξαστέρωσε και πάλι.

κάνθαρος

Υ.Γ. Ο κρατήρας ήταν είδος ελληνικού αγγείου με στρογγυλό σώμα, ευρύ στόμιο, βαριά βάση και λαβές αμφίπλευρα. Το χρησιμοποιούσαν για να αναμιγνύουν το νερό και το κρασί.
Η κύλιξ ήταν είδος κούπας στην αρχαία Ελλάδα, πλατιά και ρηχή με δύο λαβές  τοποθετημένες αντιδιαμετρικά από το χείλος. Ο πάτος της ήταν επίπεδος και έφερε ζωγραφικές παραστάσεις. Την χρησιμοποιούσαν για να πίνουν κρασί.
Ο κάνθαρος ήταν είδος αρχαίου ελληνικού αγγείου με σώμα σχήματος ποτηριού με κάθετη  λαβή αμφίπλευρα συνδεδεμένη με το χείλος του αγγείου.
Το λύδιον ήταν μικρό κλειστό μυροδόχο αγγείο με στενό ψηλό πόδι χωρίς λαβές.
Ο αμφορέας ήταν μεγάλο κλειστό αγγείο με σώμα οβάλ. Έχει δύο κάθετες λαβές και χρησιμοποιείτο για την μεταφορά ή αποθήκευση κυρίως υγρών και μερικές φορές και στερεών.

Αυτή ήταν η συμμετοχή μου στο "Παιχνίδι με τις λέξεις". 
Μαρία μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία.  
Εδώ θα διαβάσετε τις 22 υπέροχες συμμετοχές. του παιχνιδιού.


16 σχόλια:

 1. Πολύ πρωτότυπο κείμενο
  Τα συγχαρητήριά μου!!

  Σε φιλώ Ελένη μου πολύ ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ελένη μου συγχαρητήρια πολλά για την υπέροχη συμμετοχή σου και ευχαριστώ πολύ για όλα!
  Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα από αύριο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολυ ωραια συμμετοχη και πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες! Καλη εβδομαδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτός ο ανάδρομος Ερμής!!! Όλο τον χαμό φέρνει!!! :) ωραία η ιστορία σου Ελένη. Καλή εβδομάδα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μπράβο Ελένη!!!! Υπέροχα ξεχωριστή η συμμετοχή σου με σημαντικές πληροφορίες!!! Είσαι μια... μάγισσα των παραμυθιών, τελικά!
  Καλή εβδομάδα! Φιλί μεγάλο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πρωτότυπη συμμετοχή Ελένη μου μπράβο σου!
  Ξέρεις τι παρατήρησα; Πως γίνεται 5 λέξεις να μας δώσουν τόσο μα τόσο διαφορετικές εμπνεύσεις έτσι; :) Καλή εβδομάδα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Όμορφο θέμα και ιδιαίτερο, με αρκετή δόση ενημέρωσης!
  Να είσαι καλά και καλό μήνα!
  Τα φιλιά μου!:))♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μπράβο Ελένη μου! Μου άρεσε που χρησιμοποίησες μια γνωστή ιστορία (το έχω κάνει κι εγώ στο παρελθόν!)
  Καλογραμμένο κείμενο!
  Πολλά φιλιά κι ευχές για μια υπέροχη εβδομάδα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ελένη μου καλησπέρα σου.
  Το μικρό σου διήγημα ήταν πολύ πρωτότυπο πραγματικά. Είχε φρεσκάδα, είχε στοιχεία με χιούμορ και μια άλλη διάθεση. Δυστυχώς πολλοί από εμάς, με εμένα φυσικά μέσα, στην κρίση μας τη λογοτεχνική συνδέουμε το θυμικό και τη διάθεσή μας, κάτι που δεν είναι σωστό.
  Σαν θέλουμε να κρίνουμε οφείλουμε να υπερβούμε την συναισθηματική μας κατάσταση κάτι πολύ δύσκολο.
  Γιατί τα λέω όλα αυτά ; απολογητικά ίσως ; μπορεί. Εκ των υστέρων προφήτης θα μου πεις.
  Τέλος πάντων. Πάντα καλές εμπνεύσεις κορίτσι μου σου εύχομαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Υπέροχη συμμετοχή, διαφορετική και πρωτότυπη! Συγχαρητήρια, Ελένη μου!
  Καλή εβδομάδα, φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Απίστευτη η μυθολογία!! ωραίες ιστορίες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πολύ καλογραμμένο. Ανάμεσα στις πιο αξιόλογες συμμετοχές. Συγχαρητήρια Ελένη μου. Πάντα με όμορφες εμπνεύσεις να συνταξιδεύουμε στα παιχνίδια της διαδικτυακής μας γειτονιάς
  Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Υπέροχη και πρωτότυπη η συμμετοχή σου. Χάρηκα πολύ τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασες το μύθο του σκανταλιάρη Θεού!!!
  Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μια ομορφη πρωτότυπη και έξυπνη ιδέα Ελενη μου μπράβο σου...την διαβασα με ενδιαφερον στης Μαρίας... αλλα και εδω απόλαυσα διαφορετικα φιλη μου...τον σκανταλιαρη θεό σου. Ειναι πολώραια αυτα τα δρομενα που κανουν το μυαλο να δουλευει σε διαφορικε μονοπατια για την καθε φιλη..να περνας ομορφα Ελενη μου φιλακιαααα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Μία υπέροχη μυθοπλασία με τον playboy Δία !!!αξιόλογη η δική σου ιστορία και όπως πάντα η γραφή σου και η σκέψη σου είναι άξια επαίνου!!Απολαυστική και αυτή η ανάρτηση σου!! Φιλάκια θαυμασμού

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ελένη μου συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου! Το κείμενό σου είναι πολύ όμορφο και πρωτότυπο, μου άρεσε πάρα πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή